Modul in care se face promovarea unui site in rankingul Google difera in functie de rapiditatea cu care se doresc rezultatele.
Daca se doresc rezultate rapide, cu prezenta a unui site pe primele locuri imediat ce acesta este construit, vom recurge la Google Ads, iar daca se doreste o crestere mai lenta, dar organica, vom recurge la campanii SEO.
SEO asigura o crestere organica sanatoasa
Discutand acum catva timp in urma cu managerul r2.ro, acesta mi-a povestit ca echipa dansului a realizat un studiu referitor la avantajele si dezavantajele unei campanii SEO, dar si a unei campanii Google Ads.

In piata online exista desigur si mitul ca Google doreste sa scoata in fata anumite site-uri prin intermediul unor campanii platite, de aceea gaseste metode prin care sa penalizeze campaniile white SEO, indiferent cat de bine si corect ar fi executate acestea.
Acest mit este intrucatva adevarat, deoarece Google doreste atat un grad mare de satisfactie al utilizatorului (lucru care nu poate fi realizat decat printr-un continut de calitate si crestere organica a unui site – deci prin campanii SEO), dar este in acelasi timp si un business din care doreste sa obtina cat mai multi bani, iar aici intervin campaniile de tip PPC.
Echipa de experti a celor de la r2.ro a ajuns la concluzia ca aceste doua tipuri de campanii ar trebui sa fie realizate in paralel, deoarece SEO va fi responsabil cu generarea unui trafic organic, sanatos, in timp ce campaniile PPC ne vor aduce trafic direct.
Campaniile platite asigura o vizibilitate imediata a unui site, indiferent de vechimea acestuia
Asadar, daca vom combina aceste doua tipuri de campanie rezultatele vor fi dintre cele mai bune, dar ar trebui sa indeplinim in acelasi timp doua conditii: sa avem multa rabdare pentru SEO, dar si sa avem la dispozitie un buget mediu spre mare, pentru a realiza campaniile PPC.
Avantajele unei campanii SEO (in viziunea echipei r2.ro) ar fi urmatoarele:
- Buget mult mai mic fata de o campanie PPC;
- Rezultatele acesteia dispar lent, in timp, existand anumite cazuri un care un site sa fie extrem de vizibil si dupa o perioada de 2 – 3 ani;
- Crestere organica a unui site, lucru ce creste gradul de incredere si satisfactie al utilizatorilor;
- Targetare preciza a nevoilor utilizatorilor, realizate prin folosirea unor cuvinte cheie.
Avantajele unei campanii platite (PPC), conform managementului r2.ro se refera la:
- Targetare mult mai profunda, bazate pe anumite criterii clare (demografice, subiecte de interes, geografice, etc);
- Buget zilnic flexibil, fara limite de suma;
- Obtinerea de venituri rapide.
SEO ar avea ca principale dezavantaje faptul ca rezultatele se obtin lent, in timp, necesita o strategie pe termen lung si multa rabdare si trebuie combinat obligatoriu cu promovarea pe alte canale de marketing, iar campaniile PPC au ca dezavantaje faptul ca necesita cunostinte avansate pentru setarea unei campanii, faptul ca rezultatele dispar instantaneu odata ce o campanie este oprita, iar de cele mai multe ori utilizatorii ignora reclamele platite.
Recomandarea calduroasa a celor de la r2.ro este ca aceste doua tipuri de campanii sa fie folosite concomitent.