In ultima vreme am tot auzit despre algoritmul de invatare automata al Google, denumit Rankbrain. Asa dupa cum explica expertii r2.ro, aceasta inteligenta artificiala este folosita in mod uzual de Google in ultimii ani si are rolul de a procesa interogarile efectuate de de catre utilizatori, dar are si un rol important in procesarea acestora, precum si la sortarea rezultatelor cautarilor.
Rankbrain este pe locul trei ca importanta in factorii de cautare Google
Odata cu evolutia acestui mecanism, Google trece practic de la codarea manuala la un algoritm automat.
Modul de functionare al acestui algoritm este, in esenta, destul de simplu si de logic. Acesta va cerceta si va intelege cautarile efectuate de catre utilizatori (cuvintele introduse de acestia in cautarea Google) si va masura gradul de satisfactie al utilizatorilor (cunoscut sub denumirea generic UX), adica modul in care utilizatorii interactioneaza cu continutul si gradul in care acesta le satisface necesitatile.

Dezvoltarea acestei IA a plecat de la o problema de care Google s-a izbit acum 15 – 20 de ani in urma: un numar semnificativ de cuvinte cheie (aproximativ 15%) nu mai fusesera vazute de Google niciodata, fiind la prima cautare.
Conform expertilor de la r2.ro, modul in care Google incerca sa gaseasca aceste cuvinte consta in scanarea tuturor paginilor de internet disponibile, dar de fapt algoritmul nu avea idee cam care ar fi fost dorintele utilizatorilor referitor la aceste cuvinte cheie noi, asa ca incerca in mare parte sa le ghiceasca.
Un ghid de functionare 100% exact nu poate fi facut
Pe scurt, aceasta cautare de baza incerca sa gaseasca mot-a-mot cuvintele cheie cautate, dar astazi Rankbrain incearca sa vada ce a dorit utilizatorul cu adevarat, iar acest lucru se realizeaza prin a potrivi seria de cuvinte cheie cu toate cuvintele cheie pe care Google le-a vazut de-a lungul timpului.
Colegii nostri de la r2.ro descriu modul in care acest algoritm de cautare masoara satisfactia utilizatorilor ca fiind putin empiric. Desi nu exista o formula exacta de calcul pentru aceasta, IA va observa in ce masura utilizatorii prefera o anumita pagina, pentru anumite cuvinte cheie introduse, iar cu cat numarul de clikuri este mai mare pe aceasta, cu atat pagina va fi mai bine pozitionata in clasamentul Google.
In caz contrar, pagina respectiva va fi inlocuita cu alta, prima de sub pozitia actualei pagini.
Pe scurt, Rankbrain va observa cu atentie urmatoarele:
- Rata de respingere;
- Pogo – sticking;
- Clickurile organice (CTR);
- Rata de respingere.
Mecanismul va analiza cu atentie si cuvintele cheie, incercand sa inteleaga intentia utilizatorilor care se ascunde in spatele acestora.
Acest lucru se face ignorand cuvintele long – tail, care erau pana acum 1-2 ani cercetate cu atentie.
Echipa r2.ro, care are o experienta de 20 de ani in piata SEO, considera ca optimizarea meta descrierilor si a titlurilor joaca un rol foarte important in cadrul acestui algoritm.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa avem la dispozitie titluri medii, cat mai exacte dar in acelasi timp cate mai emotionale si sa nu uitam sa adaugam paranteze la sfarsitul titlurilor (indiferent ca acestea sunt rotunde sau patrate).